Filmofil - december 2004
Filmofil je brezplačen - prosimo vas le, da ga posredujete tudi prijateljem. Če Filmofila ne želite več prejemati, so navodila za odjavo čisto spodaj.

 

 

Scenosled:

 

·         Vpogled:  Je objektivna obravnava slo filma utopija?

·         Ekspres novice (od Liffa do rimejka Evil Deada...)

·         Novi filmi na trgu: izbor za december 2004

·         Filmski izjavi mesecaRiox-Dvdrent.com - prva videoteka na internetu v Sloveniji

Vpogled:  Je objektivna obravnava slo filma utopija?


Filmofilova posebna izdaja o slovenskem filmu je dvignila precej prahu, povzeli pa so jo tudi na 24ur, enem največjih slovenskih informativnih medijev. To je bila sicer številka, ki je dobila skoraj največ pozitivnega odziva doslej, a dobili smo tudi nekaj komentarjev, ki so se nanašali na našo kritiko o na slo film festu nagrajenem filmu: češ, da smo bili prekritični in da je slovenski film treba podpirati, ker jih že tako ni dovolj, ker dobi premalo pozornosti bla bla bla... Tovrstna mnenja so izražali predvsem tisti, ki so sicer ponavljali, kako super naj bi bil omenjeni film, a nam hkrati potihem priznavali, da film res ni nič posebnega in da je res malce dolgočasen, a da bi si moral vseeno zaslužiti medijsko spodbudo, ker je to pač slovenski film (*prisluhnite zvoku najmanjše violine na svetu in njeni žalostni pesmi*).

Kot prvo so ti ljudje spregledali, kaj smo o tem filmu zapisali pozitivnega, kot tudi to, da je Filmofil v tej isti številki zelo pozitivno pisal še o dveh gverilskih produkcijah, hkrati pa dobesedno pozival k nakupu DVDja še enega izvrstnega slo filma. Torej je FF tudi v tej številki več kot prispeval svoj delež ploskanja, promoviranja in spodbujanja domače produkcije, a to očitno ni TO, karkoli TO je. 

Hkrati pa je jasno, da bomo slovenskemu filmu naredili medvedjo uslugo, če ga bomo predstavljali kot odličnega samo zato, ker je pač slovenski. Gledalci so do grla siti, ko jim mediji prodajajo zgodbice o tem, kakšni dosežki so najnovejši slovenski filmi, a potem na lastne oči vidijo, da gre za kritiško precenjene filme, narejene in nagrajene (celo slo fest, kjer si delijo nagrade, se financira iz proračuna) z njihovim lastnim denarjem. Razočaran gledalec slovenskega filma je bivši gledalec slovenskega filma. V časih, ko se vedno več filmov lahko dobi na internetu zastonj, bo ljudi spraviti v kino vedno težje (preberite, kaj o Ruševinah na primer pravi mnenje ljudstva). 

In nenazadnje: v medijih in pri raznih 'filmskih strokovnjakih' še vedno vlada neka izkrivljena logika, da je film, v katerega je bila vržena gora denarja in časa in ki ima izpiljene tehnično-produkcijske kvalitete, vreden več in da ga je treba bolj hvaliti in nagrajevati kot s poceni tehnologijo narejene filmčke, pa čeprav slednji prinašajo več svežine (nemalokrat pa tudi precej več gledalcev!!!). Ali, kot je dejal Mitja Novljan, režiser filma Norega se metek ogne: "Kakorkoli obrnemo slovensko filmsko produkcijo zadnjih let, dejstvo je, da so najbolj sveži in nekonformistični filmi prišli iz nepričakovanih, samoiniciativnih produkcij." O Novljanovem gverilskem filmu, na primer, se da marsikaj reči, a dolgočasen definitivno NI.

Pri vsem tem še najbolj moti, da 'poklicni eksperti', ki ne vidijo problemov večjih produkcij oziroma pred njimi zatiskajo eno oko, hkrati tega očesa ne zakrivajo pri gverilski produkciji, kjer bi ga dejansko morali, in namesto tega to produkcijo ponavadi raztrgajo in ne poudarijo pozitivnih plati, ki jih ti filmi nedvomno imajo in prinašajo.

Če zatorej slovenski kino gledalec kupi karto za najnovejši hollywoodski pofl ali celo njegovo še bolj trapasto nadaljevanje, in ne za domači film, mu tega nikakor ne gre zameriti. Ima namreč čisto prav.
 
 

 

Ekspres novice

·         Mali film, ki dela velike valove: Časopis Delo o novem slovenskem gverilskem filmu Tu pa tam: "Da je zadetek v polno, je dokazala tudi nova sekcija Odbitki, ki jo je navdahnil prvenec mladega režiserja iz 'kransterdama' Mitje Okorna Tu pa tam. Film je zavrnila selekcija festivala slovenskega filma, tako in drugače ga je prezrl ves esteblišment, odbija pa se še naprej. Čeprav je komisija Filmskega sklada zavrnila sredstva za njegovo povečavo, se ekipa, ki nikoli ni tarnala in čakala na državno mano, ampak je šla in preprosto posnela film, bojuje naprej. Ulični film Tu pa tam, narejen od generacije in za generacijo, ki največ hodi v kino, je s tremi razprodanimi projekcijami zdaj najbolj vroč in zaželen slovenski film." Upajmo, da bo film, ki je razprodal dvorane LIFFa (kar Ruševinam ni uspelo), kmalu prišel tudi na redni kino spored. Poglejte zabavno spletno stran filma.

·         Za nami je še ena edicija ljubljanskega filmskega festivala LIFF. Festival je vedno boljši v vseh pogledih: tokrat, se zdi, je začelo prav lepo živeti tudi obfestivalsko življenje (zabave v Dvoru, Daktariju in pogovori o filmih vsepovsod!), fest pa je dobil svoj obfestivalski časopisek. Jelki Stergel, direktorici festivala, pa je uspelo nekaj, kar ne uspe tistim, ki furajo mestne kino dvorane: te dvorane je spet napolnila z gledalci! Izjemno. Gledalcev je bilo spet rekordno, kar je prav tako prav neverjetno. LIFF tako brez dvoma ostaja najpomembnejši slovenski filmski dogodek.

·         V okviru Slovenskega filmskega festivala pa je potekala tudi okrogla miza o digitalni produkciji. Vsekakor dobrodošel pogovor, saj je digitalno javnosti še precej neznano področje: celo moderatorju okrogle mize Samu Ruglju se je v članku v Premieri, ki je govoril o slo digitalni produkciji, zapisalo, da je bil slovenski gverilski film V petek zvečer posnet digitalno (v resnici na Super 16 mm filmski trak). A glede na bifejsko vzdušje okrogle mize ni pričakovati, da bi se stvari kmalu kaj razjasnile.

·         Se še spomnite samouničljivih DVDjev? Ce vedno so tu, čeprav največja ameriška veriga Blockbuster pravi, da s to tehnologijo ne bo nič. Na slovenskem trgu jih še ni, saj so DVDji zmeraj cenejši in jih dobite malodane zraven bureka.

·         Stari filmi, novi zaslužki.

·         Kino zdrahe: Večer: Bo občina tožila kinematografe?

·         Kino zdrahe 2: Delo: Kolosej sta zapustila programski vodja in direktor. Kaj se dogaja? Gre samo za naključje, da sta odšla kar dva vodilna delavca?

·         Kot ste verjetno že slišali, je na ameriških volitvah zmagal George Bush. Glave, ki so napovedovale, da bo kvazidokumentarec Michaela Moora spremenil tok zgodovine, so se tako ohladile. Sicer pa je Moore tudi sam žrtev dokumentarca, ki razkriva, kako je Moore marsikaj priredil, da je za svoj film dobil posnetke, ki jih je želel.

·         Relite vedeti, kako je bilo ime Stallonovi mami? Kdo ima naj brke in katera naj joške v (naj)stniških horrorjih? Kateri film je najboljši športni film Ingemarja Bergmana? Hrvatje so izdali 'drugačno filmsko enciklopedijo': Ruti titl. Ker je res drugačna, upajmo, da jo prevedejo ali pa da jo vsaj kdo uvozi. Do takrat lahko sline cedite na tem naslovu.

·         Knjižna zbirka Premiera je postregla s tremi novimi naslovi: Pedro Almodovar: o ženski, ljubezni in pasijonu Dušana Rutarja. V svojih dveh knjigah Close up 1 in 2 s podnaslovom Politika filmskih zvezd pa Marcel Ctefančič ml. postreže s tračem o skoraj dvestotih filmskih igralkah in igralcih. Bush pa v jok.

·         Et tu, Raimi: Sam Raimi in kompanija so napovedali rimejk klasike The Evil Dead. Raimi ne bo režiral, gre pa očitno za poskus keširanja (rimejki drugih kultnih horrorjev, kot so Texas Chainsaw Massacre, Dawn of the Dead... so jo na blagajnah dobro odnesli). Bljak.

·         Festivalska poplava: Najprej se pokesajmo, ker nam je v prejšnji številki popolnoma ušla napoved festivala Dokma - dokumentarci v Mariboru. Izbor filmov so imeli izvrsten, tako da je naš izpust res zoprn, a vsega dogajanja je že toliko, da komaj sledimo. In smo že pri še enem novem festivalu. Ta bo decembra: Animateka. Seznam vseh slo festivalov pa najdete tukaj.

·         Miha Mazzini o slovenskih tipih gledalcev.

·         Mnenje ljudstva o kulturnih straneh Dela: "Kar pri Delu najbolj moti in najbolj kaže, kako izven stika s časom so, pa so tiste njihove enobesedne ocene/povzetki na kulturni strani: 'Raznoliko', 'Klišejsko', 'Preizkušeno', 'Zrelo'... Če bi v njihovem slogu to ocenjeval, bi rekel, da je takšno limanje površnih oznak 'Bedasto'."

·         Islamski skrajneži se ne zabijajo samo v nebotičnike, temveč streljajo tudi filmarje. Na Nizozemskem so ubili filmarja Thea Van Gogha.

·         Na kakšen način spremljate novice? Pošljite nam email, če novice spremljate tudi preko RSS oziroma če redno uporabljate kak RSS reader. Toliko, da vidimo, koliko Filmofilovih bralcev uporablja to tehnologijo. Hvala. 

·         Stran producenta originalnega Dawn of the Dead. Verjetno so pravice za Slovenijo še na voljo (berete, artkinomrežniki?).

·         Norosti Johna Cleesa so sedaj tudi na spletu.

Imate sami kakšno novico, ki si zasluži omembo? Pošljite nam jo!

 

Novi filmi na trgu: izbor za december 2004Novo v ameriških kinih oziroma na internetu:
 
(Več o internetnih kanalih in kako do filmov, berite tukaj.)

- The Aviator - Novi film Martina Scorseseja. O mogotcu Howardu Hughesu. Igra Leonardo DiCaprio.
- Spanglish - Novi film Jamesa Brooksa - sedem let, odkar je postregel z As Good As It Gets. Čas leti. Pomagajo Adam Sandler, Tea Leoni in Paz Vega.
- Closer - Julia Roberts prešuštvuje in cika na drugega oskarja.
- Million Dollar Baby - Clint Eastwood uči Hilary Swank, kako se boksa.
- Meet the Fockers - Nadaljevanje Meet the Parents.
- The Life Aquatic with Steve Zissou - Sliši se kot odštekancija: Bill Murray gre na lov na morskega psa, ki mu je ubil partnerja.
- Flight of the Phoenix - Rimejk klasike.
- The Woodsman - Kevin Bacon igra pomiloščenega spolnega nadlegovalca. Baje zelo kontroverzno.
- The Assassination of Richard Nixon - Sean Penn ugrabi letalo in ga hoče treščiti v Belo hišo, da bi ubil Richarda Nixona. Baje po resničnih dogodkih.
- The Merchant of Venice - Michael Radford režira Ala Pacina v gledališki klasiki.
- A Love Song for Bobby Long - Minorna drama s Scarlett Johansson (tista, ki se je izgubila v prevodu) in Johnom Travolto.Novo v slovenskih kinih:

- Oceanovih 12
Instantno re-pakiranje hollywoodskih zvezdnikov. 

-

Kino za sladokusce:

Spored za vse kinematografe najdete v največjem slovenskem napovedniku - Napovednik.com.

 

Filmski izjavi meseca:


Filmski kritik Dušan Feguš o nagrajevanju na Festivalu slovenskega filma: "Žirija se je odločila, da je med dvema preostalima, edinima filmoma običajne klasične produkcije, Predmestje in Ruševine, izbrala enega za boljšega in mu podelila vse glavne nagrade po tistem starem Partljičevem reku iz socialistične drame o ščuki in krapih v blatnem ribniku slovenske jalovosti: 'Izberimo najboljšega med enim.'"

Glas ljudstva - Dizel na Megaklubu o državni porabi denarja za produkcijo filmov: "Globoko se strinjam, da res ni potrebno z državnim denarjem financirati projektov, kot je recimo Kajmak. Osebno sicer mislim, da so tudi projekti, kot so Ruševine, krneki. Prvi je komercialen film, posnet za trg, drugo pa je umetni, konvencionalni art film, kakršnih je v Evropi na tone. Država bi morala podpirati predvsem kaj novega - kaj takega, kar nima možnosti na trgu, a prinaša neko drugačno videnje in filmsko poetiko."

 

Oglašujte v Filmofilu! Kliknite tukaj za info ali nam pošljite email.


Filmofil - mesečnik o filmski sceni, (c) 2004, izhaja vsakega 1. v mesecu. Vse pravice pridržane. Naklada: ta številka je bila poslana 6534 naročnikom. Izdaja Megaklik d.o.o., naslov uredništva: Filmofil, Kosovelova 47, Ljubljana. Filmofil je vpisan v razvid medijev, ki ga vodi Ministrstvo za kulturo RS. S pomočjo zunanjih sodelavcev Filmofil piše in ureja Aleš Blatnik; uredniški svetovalec: Uroš Cetina.

pišite nam: info@filmofil.com / naslov na spletu: http://www.filmofil.com/